top of page

Decibellen tijdens het videobellen.

volume positivitaal.png

Draai aan de volumeknop.
Taal is zoveel meer dan een verzameling geordende woorden. Het is een krachtig instrument dat vele facetten kent, zoals lichaamstaal, mimiek, luisteren en de manier waarop jij je stem gebruikt. Hierbij geven klank, kadans, intonatie en tempo van je stem kleur aan jouw zinnen. Maar hoe zit dat met volume?

Ben jij een luid-spreker?
Vooral tijdens de (vele) online sessies voegen we steeds meer decibellen toe. Leer draaien aan je eigen volumeknop zodat je vitaler gaat videobellen. Hoe bewuster je hiermee omgaat, des te groter de kans dat de ander positief op jou reageert. Input is output is een cliché dat we hier met een gerust hart kunnen gebruiken. Communicatie werkt als een spiegel waarbij je elkaar vaak ongemerkt imiteert.

 

Luid en (on)duidelijk.
Luid en duidelijk praten kan zinvol zijn. Zijn volume, energie en lichaamstaal in balans? Is er aansluiting met je publiek? Dan ervaar je overtuiging en zelfverzekerdheid. Je krijgt vertrouwen in de boodschapper. Zo vinden wij Barack Obama een absoluut Positivi-talent. 

Ik versta je niet. Kun je wat zachter praten?
In gesprekken kom je ook mensen tegen die het gesprek overstemmen. (Aan wie denk je nu?) Of misschien heb je er zelf een handje van. Dat iemand harder spreekt, betekent niet per definitie dat je beter gehoord wordt. Probeer het de ander (of jezelf) niet kwalijk te nemen. Het leren herkennen en parkeren van je (voor)oordeel geeft al ruimte.

PT luid en duidelijk.png

Wie weet komt deze persoon uit een groot gezin waar je hard moet werken om gehoord te worden. Misschien heb je ouders die hard praten of ben je opgegroeid met mensen met gehoorproblemen. 

Hard praten kan ook een teken van dominantie zijn. In ruzies kunnen we bijvoorbeeld de neiging hebben om onze stem te verheffen. Het lucht misschien op, maar maakt je niet doeltreffender.


Taal-Tip.
Herken je dit bij jezelf? Probeer bij je volgende gesprekken je volume steeds met 5% te verminderen en wees je bewust van hoe de ander op je reageert. 

VOLUME &

VIDEOBELLEN

Betrap jij jezelf er ook op dat je tijdens de vele online meetings steeds harder gaat praten? Onbewust voelt het alsof we een flinke afstand moeten overbruggen. Alsof we in 1974 naar Paaseiland proberen te bellen. Ook missen we een deel van lichaamstaal en energie. Dit proberen we met volume te compenseren. Vermoeiend? Zo kun je (positi)vitaler leren videobellen:

videobeltips positivitaal.png

#1 DUIDELIJK
Om je beter verstaanbaar te maken, moet je niet harder praten maar je woorden beter uitspreken. Iets meer articuleren dus, ook al voelt het in het begin wat onwennig of overdreven.

#2 HOUDING
Achter het scherm zakken we snel in. Dit brengt je stembanden en je ademhaling in de verdrukking. Zet je laptop hoger, schouders naar achteren en voeten naast elkaar op de grond. Of ga een keer staan, daar word je weer een stukje vitaler van.

#3 SLOW DOWN
Een beller praat sneller. Aandacht en concentratie zijn een kostbaar goed geworden, dus ratelen maar. Helaas. Als je snel spreekt, ben je moeilijker te volgen. Vertragen dus. Hierbij neemt je ontspanning toe, waardoor je beter toegang hebt tot het talige deel van je brein en makkelijker in oplossing denkt.

#4 DOE DE 'ROSS'
Als we een koptelefoon dragen, kunnen we onze stem minder goed horen. Houd een oor vrij. Werken jullie samen thuis, spreek dan een signaal af wanneer iemand weer uit de bocht vliegt. Wij doen graag de 'Ross'. Friends-fans weten waarom.

#5 30 SECONDEN-REGEL
Onze aandacht verslapt sneller door al dat videobellen. Maak je zinnen korter en beperkt het aantal topics dat je wilt bespreken. Probeer niet langer dan 30 seconden per keer aan het woord te zijn.

#6 PUT YOUR HANDS UP
Moeite om ertussen te komen? Spreek van tevoren af dat je een digitale hand kunt opsteken. Het lijkt schools, maar maakt communicatie respectvoller. Je voorkomt onnodig interrumperen en 'voordringen' om wat te kunnen zeggen. En het voegt rust toe aan het gesprek, waardoor de boodschap beter overkomt.

Psst. 
Zacht praten is ook een talent. Maar je publiek is er niet altijd klaar voor. Word je te weinig gehoord, dan kun je experimenteren met een wat harder stemvolume door steeds 5% toe te voegen. Houd dit vol totdat je voelt dat dit een gewoonte is geworden. Je hebt doorgaans minstens 21 dagen voor nodig om het aan te leren. En 90 dagen om er een gewoonte van te maken. 

Overtuiging is hierbij een belangrijk anker. Zorg dat je je gewicht goed over twee benen verdeelt, richt je aandacht op je buik of je centrum en spreek vanuit daar. Visualiseren dat je als een boom staat met je wortels diep in de grond, is een techniek die veel in de mindfulness wordt gebruikt.  

koptelefoon positivitaal.png


Koter door de geluidsbarrière.
Voor kinderen die de oren van je hoofd tetteren, hebben we de heilige graal nog niet gevonden (maar we staan open voor tips). Kinderen handelen vanuit hun natuur en impulsen. Met name jonge kinderen hebben nog geen filter. Ze leven haast volledig vanuit hun onderbewustzijn. Wat vooral goed werkt, (en houd vol gij fantastische ouder) is uitspreken wat je wél wilt. Het brein pikt de woorden 'niet' maar moeilijk op.

Als jij zegt: 'ik wil niet dat je zo hard praat', zeg je eigenlijk 'ik wil dat je hard praat'. Het is handiger om te zeggen: ik wil dat je zachter praat. (Deze oefening werkt ook prima bij volwassenen trouwens). Hierbij geldt, het is jouw toon die de muziek maakt. Blijf rustig en verbonden. Houd je ademhaling zo laag mogelijk en herhaal jezelf een paar keer. Komt het niet binnen, omdat je kind in standje heftig blijft, probeer het dan op een later moment nog een keer.

bottom of page