top of page

Perfectioniksme.

De kunst van het (bijna) niks doen.

43.png
brein positivitaal.png

Je brein out of office.

Zwemkleding? Check. Verzekering? Check. E-mail bijgewerkt? Check.
Brein op sluimerstand?
Ehh... Niet check.  
 

Richting de vakantie werken we hele lijstjes af. Zakelijk en privé. Alles om met een gerust hart weg te kunnen. Maar hierbij zien we iets essentieels over het hoofd... Ons hoofd! Je kunt je e-mail wel op out of office zetten, maar met je brein werkt dat toch heel anders.

Positivitaal nodigt je uit je grijze massa tijdig voor te bereiden op vakantiemodus. Speciaal voor deze gelegenheid - en speciaal voor jou - voegen wij PERFECTIONIKSME aan ons vocabulaire toe.

'Ga maar lekker genieten hoor. Jij hebt deze vakantie echt verdiend.'

flipflop positivitaal.png

Veel mensen kijken in de vakantie uit naar even lekker niks doen. Maar zolang je bovenkamer op volle vaart blijft doordenderen, valt dat lekkere niks doen vies tegen. Hoe dat komt?

In de 24-uurs rat race met toenemende verwachtingen is het steeds moeilijker om ontspanning te ervaren. En met zoveel schermen om ons heen, blijven we aanstaan. Hoe vaak grijp jij bij een moment van verveling meteen naar je mobiel? Bovendien nemen we vaak een eindsprint richting de vakantie, terwijl we juist zouden moeten vertragen.


Hiermee is de standaardinstelling van je brein de AAN-modus geworden. Deze (aanhoudende) onrust is niet alleen ongemakkelijk, maar kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden zoals stress, burn-out, angst en depressie. Hè jakkes, moeten we het daar over hebben? Jep. Laat ons maar de boodschapper zijn, want jij weet echt wel dat wij hier een realistisch positieve draai aan gaan geven.  

 

Om je brein naar sluimerstand te krijgen, hier de kortste neuropsychologie-cursus die je ooit zag:

In het rationele gedeelte van je brein (Neocortex), zit ons bewustzijn. Hier ben je vaak hard aan het werk en dat kost bakken energie. Dit deel filtert ook allerlei prikkels en sluist een deel van alle informatie door naar je onderbewustzijn. Bovendien werk je vanaf hier je vakantielijstjes af. 

Om te vertragen, te herstellen en je zelfhelend vermogen te activeren, zul je echter meer tijd moeten doorbrengen in je emotionele brein: zoogdierenbrein (limbisch systeem) en reptielenbrein (instinct, patronen en gewoontes).

Manieren om je brein aan te zetten tot (versneld) herstel zijn o.a. meditatie en mindfulness. Je hersenen werken hier op andere hersengolven, zodat je zenuwstelsel zich ontspant en je immuunsysteem nieuwe energie krijgt. Maar met je kakelende bovenkamer is dat in het begin nog een hele uitdaging.

 

Il dolce far niente.

Je neemt jezelf steeds weer voor om 5 minuten per dag te mediteren, maar na 15 seconden is het toch echt klaar. We zijn het verleerd om te vervelen, te lummelen of te mijmeren (dus als je kind roept 'ik verveel me', grijp dan vooral niet in). Met onze calvinistische arbeidsethos niet geheel onbegrijpelijk.

De zin 'jij hebt deze vakantie echt verdiend', herinnert ons hier op enigszins pijnlijke wijze aan. Huh?! Vakantie verdienen? Je hebt hier gewoon recht op
. Laat dit even tot je doordringen voor we verder gaan.

 

Liever laten we ons inspireren door de Italianen.
Zij hebben '​il dolce far niente', het zalige niets doen, tot een ware levenskunst verheven. En omdat helemaal niksen vaak teveel is gevraagd, mag jij leren om BIJNA niks te doen.

Bijna niks doen.
Met simpele bezigheidjes - activiteiten kunnen we het nauwelijks noemen - leid jij je bazige bewustzijn af. Zonder dat het je hersenen teveel energie kost. Ga van je hoofd naar je handen. Deze no-brainers zijn een slim bruggetje naar die delen in je brein die voor ontspanning en herstel zorgen. En die creativiteit en het bedenken van nieuwe ideeën stimuleren.

AHA!
Je denkt misschien dat je bewustzijn de creatieveling is, maar de eer gaat naar je on(der)bewuste dat af en toe een nieuw idee via een luikje aan je bewustzijn doorgeeft. De betere aha-Erlebnissen vinden vaak plaats onder de douche, in bad, tijdens een wandeling of vlak na het sporten.

bankje positivitaal roze.png

No-brainers voor beginners.
Al het frummel- en freubelwerk dat je bij wijze van ook zou kunnen doen terwijl je een gesprek voert, zoals: 
 

  • Snoeien of onkruid trekken - heerlijk als zo'n wortel soepel loslaat.

  • Handdoeken vouwen - klein stapeltje, snel resultaat en makkelijker dan sokken sorteren.

  • Muziek luisteren - herken de instrumenten, voel waar de muziek je raakt of zing zo fonetisch mogelijk mee voor de betere 'mama-appelsaps'.

  • Droedelen - op een notitieblok, een stuk papier of kleurboek lekker gedachteloos schetsen, krassen, krabbelen en kliederen. 

  • Door een tijdschrift bladeren - niks meer en niks minder.

  • En maak je nieuwe gewoonte compleet met onderstaande Positivitaal-hacks:

bakkie positivitaal.png

VERVEEL-RITUEEL

Wat je ook doet, aandacht is het toverwoord. Wees in dat moment loom en sloom als een luiaard die de hele dag heeft om bij dat sappige blaadje te komen. Bedenk kleine ritueeltjes, zoals bewust koffie zetten (tips bij cabaretier Ronald Goedemondt) of je baard scheren (tips bij Mr. Positivitaal). Help met duplo, lego of een hut bouwen en laat je kind de baas (van het NU) zijn. Of maak van jullie voorleesmoment een waar meesterwerk.

Zoek tijdens elke (bos)wandeling een speciale tak of een steentje om mee terug te nemen. Probeer een plant te ontdekken die je nooit eerder zag of in de stad een plek te vinden waar tegen alle verwachtingen in toch iets groens groeit. Maak het kleine bijzonder.

You got this! 

lucky cat positivitaal.png

MIJMER-MASCOTTE

Met een mijmer-mascotte herinner jij jezelf aan hoe gezond bijna niks doen is. Gebruik iets dat je in het zicht zet, kunt dragen of vaak vastpakt. Een armband, sleutelhanger, beeldje. Elke keer als je ernaar kijkt, kun je jouw voorwerp meteen gebruiken om het te voelen, te bekijken of na te tekenen.

Maak daarbij van verleidingen en afleidingen zoals je mobiel een friendly reminder. Steeds als je wilt gaan swipen of scrollen, mag jij jezelf laven aan het lummelen. Zet pushberichten uit en parkeer verleidelijke apps een scherm verder. Als je denkt dat je geen 5 mijmer-minuten per dag kunt vinden, stel dan je schermtijd eens opnieuw in.

You rock!

meditatie%20positivitaal_edited.png

AFWEZIGHEID-ASSISTENT

Oh nee! Wat moeten je collega's als jij op vakantie bent? Nou gewoon, hun werk doen. Vraag ze bij jouw overdracht eens om hulp. Verder heb je niet voor niets een afwezigheid-assistent, die jou helpt om... jawel, afwezig te zijn. Zet jezelf een dag eerder op out of office en laat dit na terugkomst een dag extra aanstaan.

Verontschuldig je in je auto-reply vooral niet voor je afwezigheid. De betere werkgevers zorgen ervoor dat jij tijdens je vakantie niet bij je inbox kunt. Sta stil (dit mag ook letterlijk) bij je hoogtepunten, neem iets vaker pauze en wees realistisch over wat je nog kunt afronden (en verminder dat met 20 %). Trouwe soldaten vallen het eerste om en daar heeft niemand iets aan. 

You are a trooper!

parel%20positivitaal_edited.png

VAKANTIE-VOETSTUK

Vakantie staat - zeker nu - op een voetstuk. Maar over die torenhoge verwachtingen kun je flink uitglijden. Ongeacht hoeveel geld je hebt betaald, hoe lastig het ook was om te boeken of hoeveel wattenstaafjes je in je neus hebt laten steken... jij gaat jezelf toestaan om de vakantie te accepteren zoals deze zich aandient.

Zo ontdek jij dat de kracht van vakantie niet zit in woeste watervallen en de perfecte paella. Het zit in schelpen zoeken, de gulle lach van die klungelige ober, je kind dat naar zout en zonnebrand ruikt. Naar ontdekken dat die luidruchtige tokkie-buurman op de camping eigenlijk een doorzetter met een inspirerend levensverhaal is. Blijf tot slot de GELUKSRATIO 1:3 toepassen. Tegenover elke 
tegenvaller zet jij drie positieve ervaringen of gedachten.

Enjoy the ride/flight!

P.S. Positivitaal spreken als een baas? Deel gerust deze pagina met jouw bedrijf of afdeling. Worden wij ook weer een stukje positiever van.

bottom of page