top of page

Met Positivitaal
maak je van
je tobdag
een topdag.

regenboog positivitaal.png
brein positivitaal_edited_edited.png

MET TAAL KUNNEN WE
ONS GEDRAG VORMEN. MET TAAL GEVEN WE BETEKENIS AAN ONZE EMOTIES EN KLEUREN WE ONZE ERVARINGEN.

OVERWOEKERD.

Je hersenen kun je zien als een nieuw landschap. Als je klein bent groeit er veel. Dit gaat snel en alle kanten op. Je brein raakt wat overwoekerd. Pas later leer je dit te cultiveren (kinderen kunnen hun emoties bijvoorbeeld moeilijk reguleren). Daar waar je vaker loopt, ontstaan paden die steeds meer inslijten.

Van de gebaande weggetjes afgaan wordt - naarmate je ouder wordt - moeilijker. Je brein draait het liefst op automatismes en gebruikt favoriete, vaste routes.

Zo werkt dat ook met je gedachten. En met dat wat je tegen jezelf en je omgeving zegt. Waar je denkt je woorden zorgvuldig te kiezen, sta je vaak onbewust op repeat. Je verpakt het alleen vaak net iets anders.

Hoe komen die gebaande paden (automatismes) daar?
Door allerlei gebeurtenissen, herinneringen en overtuigingen uit je jeugd en de jaren erna, maak je steeds diepere neurologische paden. Wat we zien of ervaren, kleuren we in vanuit die paden. Om die reden is het bijvoorbeeld makkelijker om het eens te zijn met mensen die met soortgelijke overtuigingen zijn opgegroeid. 

Wie geluk heeft of al jong de werking van zijn brein leert kennen, ontwikkelt positieve laantjes die uiteindelijk snelwegen worden.

 

Hiermee sta je positiever, veerkrachtiger en gelukkiger in het leven. Je trekt positieve mensen en ervaringen aan. Voor de meesten van ons is er echter meer nodig.

WE REAGEREN NIET OP DAT WAT ER GEBEURT.

WE REAGEREN OP DAT WAT WE
DENKEN DAT ER GEBEURT.

JE BREIN DE BAAS.

11_edited.png
marionet.png

Het is op zijn minst opvallend te noemen dat we met zoiets moois en complex als een brein geboren worden, maar dat we er geen gebruiksaanwijzing bij krijgen. Hierdoor is je brein jou vaak de baas in plaats van andersom. Tel daarbij op dat het oudste deel van je grijze massa - je reptielenbrein - voorrang geeft aan het negatieve. Brain says no. Overleven vraagt nu eenmaal meer aandacht dan leven en opbloeien. Dus hoe zorg je dan voor een blij brein? Door een geniaal instrument dat we bijna allemaal tot onze beschikking hebben, heel handig te gebruiken: taal.

ONZE MISSIE

praatwolk pt orange.png

ONVOORWAARDELIJK VRIENDELIJK.

Positivitaal is een taal die ontwapenend, oprecht en menswaardig is. Wie dit spreekt, geeft iedereen een kans op gelijkwaardige en hartverwarmende communicatie, terwijl de boodschap stevig blijft staan.

Vriendelijkheid hoef je niet te verdienen. Je hebt er als mens recht op, ongeacht wie je bent. Ontdek hieronder de basis:

meditatie%20positivitaal_edited.png
8_edited.png

Waardevolle, effectieve technieken uit coaching, communicatie, neurowetenschap en mindfulness hebben we tot één taal teruggebracht. Zodra je Positivitaal gaat leren spreken...
 

  • Ontdek je dat de intentie om het te willen spreken je al positief verandert.

  • Ga je negatieve gedachte- en spraakpatronen leren herkennen en doorbreken.

  • Kun je jouw eigen vitaliteit positief beïnvloeden.

  • Word je vriendelijker naar jezelf en je omgeving.

  • Krijg je meer begrip voor je dierbaren, je collega's, maar ook vreemden.

  • Maak je sneller verbinding met anderen, omdat je beter verbonden met jezelf.

  • Ga je minder voor je GELIJK en meer voor je GELUK.

  • Is er minder mis-communicatie, want dat wat je miste vraag je nu gewoon (zeg aannames en vooroordelen maar vaarwel).

  • Leer je ervaringen door een andere bril te zien, waardoor je meer geluk ervaart. (Vaak hoef je niet eens de omstandigheden te veranderen. Alleen je perceptie.) 

GELIJK KRIJGEN / GELUK KRIJGEN
omcirkelen wat van toepassing is

#1 ONTDEKKEN

Negativitaal.

Nieuw gedrag aanleren - in dit geval een nieuwe taal leren spreken - begint bij bewustwording en motivatie. Neem jezelf niet kwalijk voor wat je niet eerder wist. Vandaag is de dag dat jij beslist het anders te doen. Je gaat de beperkingen van je eigen stijl en Negativitaal leren herkennen. Met Positivitaal doorbreek je belemmerende ingesleten (gedachte)patronen en vervang je deze door verbindende dialogen met jezelf en je omgeving. In een Amerikaans onderzoek waar proefpersonen deze manier van communiceren 10 minuten toepasten, werd een toename van 11% meer empathie en sociale intimiteit gemeten.

#2 ONTSPANNEN

Tegenwoordige tijd.

Positivitaal helpt je te leren ontspannen en echt verbonden gesprekken te voeren. Een ontspannen houding wekt vertrouwen op. En met een relaxed brein leer je sneller. Met Positivitaal kun je vertragen, meer in het hier en nu zijn en geluksmomenten herkennen (waar je ze voorheen over het hoofd zag). Je gaat meer in de tegenwoordige tijd praten en actieve werkwoorden gebruiken. Had je het woord ACTIE hierin al ontdekt? Jij bent aan zet, niemand anders is verantwoordelijk voor jouw geluk.

#3 ONTWAPENEN

Van conflict naar contact.

De juiste woorden hebben een helend effect. Omgekeerd kunnen woorden je emotioneel verwonden. Soms doet het zo'n pijn, dat jij het je jaren later nog herinnert. Aan jou de kunst om je woorden zorgvuldiger te kiezen en waarde toe te kennen aan de woorden van mensen waar jij een goed gevoel bij hebt. Positivitaal helpt je de juiste filter aan te brengen en te leren vergeven. Wist je trouwens dat de basishouding van een gesprek DEFENSIEF is? Iemand is onbetrouwbaar tot het tegendeel is bewezen. Positivitaal helpt je die denkbeeldige wapens neer te leggen. 

#4 ONT-MOETEN

Verbinding zonder agenda.

Door Positivitaal toe te passen in je gesprekken, gebeurt er iets heel bijzonders. Je beide hersenhelften verbinden zich met elkaar en stemmen zich op elkaar af. Er ontstaat neurale resonantie. Hierdoor ervaar je chemie en synergie in een gesprek en versterk je elkaar. Of dit nu met je familie, vrienden, collega's of klanten is. Elk gesprek start je vanuit een oprechte intentie. Je leert je agenda te parkeren en heel goed te luisteren. Je kunt de ander niet veranderen, maar wel de omstandigheden waarbinnen je elkaar beter kunt bereiken en 'verstaan'. Het is even wennen, maar je zal zien dat je zo juist sneller tot wederzijds resultaat kunt komen.

#5 OPBEUREN

Neurologische oppepers.

Positivitaal leert jou jezelf gerust te stellen en op te beuren op een manier die recht doet aan jouw zorgen. We gaan het niet 'weg-relativeren', maar in verhouding leren zetten. Om vervolgens over te schakelen naar wat je wens is. Je bewustzijn kan zich maar op één ding tegelijk richten. Wanneer jij je gepieker leert onderbreken en vervangt door opbouwende gedachten, leg je neurologische paden aan die jou wel helpen. Hierbij maken we gebruik van de Geluksratio 1:3. Hierbij zet je tegenover elke negatieve gedachte of ervaring drie positieve. Ook leer je op een positieve manier te kijken naar negatieve gebeurtenissen en herinneringen en deze opnieuw in te kleuren.

#6 OMVORMEN

Gen-iale taal.

Lange tijd dachten we dat we dat we het met ons brein en onze genen moesten doen, zoals ze ons gegeven waren. Dankzij de ontdekking van neuroplasticiteit weten we nu dat we zelf de werking van ons brein voor een groot deel kunnen beïnvloeden. En dankzij kennis over neurowetenschap en epigenetica kun je met een paar minuten per dag je genetische expressie beïnvloeden. Bijvoorbeeld door je op positieve woorden te richten die voor jou van betekenis zijn. Hiermee kun je jezelf dus vitaler denken. Vaarwel slachtofferrol, hallo eigen regie.

P.S. Positivitaal Trainingen zijn nog in ontwikkeling. Mail gerust bij interesse. 

bottom of page