top of page
5.png

Je taart hebben én ook nog opeten.

 

De impact van een verjaardag op werkmotivatie.

In ons landje zijn we eraan gewend dat succes en geluk dingen zijn waar je voor moet werken. Een zweempje calvinisme is ons niet onbekend. Maar een verjaardag komt je gewoon aangewaaid. En je moeder heeft al het harde werk al voor je gedaan. Bovendien, je verjaart toch wel, of je het nu viert of niet. Ja, het leven is eindig en je leeftijd kan confronterend zijn. Maar het geeft je ook de kans om er een positieve draai aan te geven. Om even stil te staan bij waar je mee bezig bent. Je af te vragen hoe je waarde en kwaliteit kunt toevoegen aan de dagen die je gegeven zijn, het liefst Bibian Mentel-style.

 

2_edited.png
Gefelicitaal!-3.png

Celebrate with care.
 

1. Vraag nieuwe werknemers of ze willen dat hun verjaardag wordt aangekondigd.

2. Houd er rekening mee dat niet iedereen wil of kan bijdragen aan een cadeau.

3. Wees discreet met het al dan niet delen van iemands leeftijd.

 

Zien en gevierd worden. 
Volgens onderzoekers is erkenning en gezien worden op de werkvloer een krachtige drijfveer. Eentje die meer impact heeft op motivatie dan loonsverhoging. Een verjaardag is de ultieme kans voor die erkenning en een moment in de spotlight. Los van inzet en resultaten. Zelfs een kort moment hierbij stilstaan, maakt verschil. Ook wanneer je thuis aan het werk bent.

Als tijdens de videocall de deurbel gaat en er staat een bezorger met een (Positivi)taart voor de deur, dan geeft dat iedereen een goed gevoel (ook al snak je weer naar kantoor-cake). Een typisch geval van ‘having your cake and eating it too'. Je mag lekker van twee walletjes snoepen. Dat is precies waar Positivitaal voor is bedoeld. Feliciteer er op los, want goed zijn voor de ander straalt ook op jou af. Kleine moeite, grote reikwijdte. 

Disclaimer: wees geen party-pooper.

Het niet vieren van verjaardagen, heeft dus ook het tegenovergestelde effect. Niet gezien en gewaardeerd worden, kan uiteindelijk leiden tot demotivatie, afname van productiviteit en verzuim. Dus zorg dat je een goed systeem hebt met het bijhouden van verjaardagen. Je mag uiteraard creatief zijn in hoe je het viert, maar het gaat er vooral om dát je het viert.

Gefelicitaal!-5.png
bottom of page