top of page
Papieren windmolen

Met jouw Ikigai wil je nooit met pensioen.

Ken je de 5 Blauwe Zones? Plaatsen in de wereld waar mensen bovengemiddeld 100 jaar of ouder worden. Okinawa in Japan is zo'n plek. Naast een gezondere levensstijl en een sociaal vangnet vanuit de community is er nog iets dat de mensen daar vitaal houdt: hun Ikigai.

Ikigai.

Ikigai is een Japanse filosofie die staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt. Iets dat waard is om voor te leven en waar je maar zelden genoeg van krijgt. Het is die plek in jezelf waar vier elementen samenkomen: dat waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft (hoe groot of klein ook), waar je voor betaald kunt worden en waar je goed in bent. Daar waar je passie, missie, beroep en roeping overlappen heb je je Ikigai gevonden.

 

Vanuit die Ikigai kun je als ondernemer je bedrijf versterken. Waarom zou je dag in dag uit ondernemen als je het niet vanuit de juiste intentie of bezieling doet? Zodra jij je Ikigai in je werk verweeft, worden beslissingen makkelijker, zeg je met een gerust hart nee tegen zaken die je niet dienen en ja tegen mensen, ideeën en investeringen die dit wel doen.

ikigai-concept-in-journal.png
lucky cat positivitaal.png

Being before Doing.

Als het niet (meer) stroomt in je bedrijf, als iets niet soepel loopt, als er teveel wrijving is, zijn we geneigd om harder te gaan werken. Harder werken is ons aangeleerde automatisme. We moeten iets fixen en dat vraagt daadkracht. De kans dat dit de oplossing is, is vrij klein. Als je de reden dat je doet wat je doet negeert - the reason for Being - zal de voldoening uitblijven. Neem je een stap terug en duik je in je Ikigai, dan wordt dat wat je te doen staat helder. 'Doing is never enough if you ignore Being.'

Tijd voor het (terug)vinden van jouw Ikigai? Boek een Ikigai-workshop en breng de betekenis terug in jouw werk, bedrijf of organisatie.

info@positivitaal.nl

bottom of page